Prezentare generala

Prezentare generala  
    Comuna Somova
este situata in partea nordica a judetului Tulcea, la 12 km fata de regedinta de judet, municipiul Tulcea. Amplasamentul pe care il ocupa Somova pe suprafata judetului, in raport cu localitatea resedinta de judet, face ca relatiile acestei comune sa fie strict legate de municipiul Tulcea. Distanta mica dintre Tulcea si localitatea Mineri face ca, din ce in ce mai des, sa apara in acest sat locuinte proprietai ale unor tulceni, conferind acestei localitati statut de asezare "satelit" a municipiului. De asemenea localitatea Parches isi sporeste pe zi ce trece caracterul de sat de vacanta, determinanta principala constituind-o configuratia reliefului acestei asezari, format dintr-o salba de dealuri asezate pe marginea lacurilor formate de garla Somovei.


    Urmele de locuire pe teritrioul comunei Somova dateaza din epocile getodaca si romana, pentru ca, in epocile ulterioare sa fie atestata continuitatea de populare a acestui teritoriu. In toate statisticile etnografice si de razboi, Somova apare marcata ca resedinta de comuna, care face parte din cazaua Tulcea, cu administratia la Silistra.
    Somova isi datoreaza denumirea, conform traditiei, de la un somn mare pescuit in Garla Somovei sau de la un samovar gasit pe acest teritoriu. Vechea denumire a localitatii Mineri, Cisla este de origine turca, cisli-turma, pornind de la indeletnicirea inaintasilor acestui sat de crescatori de oi, iar Parches este cunoscut din timpuri stravechi sub denumirea de Parcety sau Partcish.
    Teritoriul administrativ al comunei Somova se afla situat pe fasia nordica a dealurilor Tulcei, in extremitatea nord-vestica a acestora, dealuri care vin in contact direct cu Lunca Dunarii, fiind caracterizata printr-o alternanta de dealuri insulare cu campii joase. In partea nord-estica, Somova este marginita de reteaua de lacuri, ghioluri si canale cum ar fi: Parches, Saon, Memelegiu, Babele, Cisla, legate intre ele prin canale naturale si care sustin potentialul piscicol al zonei. De asemenea, Somova dispune de o bogata panza freatica subterana a carei adancime este influentata de formele de relief pe care este amplasata comuna.
    Cat priveste limitele sale, comuna Somova se invecineaza la nord cu Dunarea, la est si sud-est cu teritoriul municipiului Tulcea, la vest cu comuna Niculitel si la sud-vest cu localitatea Frecatei. Asezarea satelor apartinatoare comunei Somova pe salba de dealuri si vai care marginesc balta formata de Dunare, confera acestora un peisaj mirific demn de contemplat si admirat si care l-a facut pe Sadoveanu sa-si doreasca sa locuiasca in aceasta "gradina uriasa, intr-o casuta alba".

    Informatii demografice si privind suprafata
    Populatia comunei Somova a suportat de-a lungul timpului modificari considerabile in ce priveste structura sa. Astfel, satul Somova, fondat la origine de catre o comunitate basarabeana si distrus in urma razboiului ruso-turc, locuit in timp de romani si alte etnii, il gasim astazi ca fiind din populatie majoritar romineasca.
    Localitatea Mineri a fost, la origine fondata de catre turco-tatari, carora li s-au alaturat familii de romani din Basarabia, in jurul anului 1800. Datele documentare referitoare la satul Mineri (cu denumirea initiala Cisla) precizeaza existenta unei populatii majoritar romaneasca, care odata cu trecerea timpului, scade ca numar, in sat stabilindu-se si alte etnii (turci, tatari, bulgari, etc.).
    Satul Parches este o agezare intemeiata tot de romani basarabeni la inceputul secolului al XIX-lea, localitatea pastrandu-si structura etnica de-a lungul timpului.
    Populatia comunei Somova este de 4646 locuitori din care: Somova 2248, Mineri 1278, Parcheg 1120; 49,9% fiind barbati, iar ca structura pe grupe de varsta, grupa cea mai bine reprezentata este cea cuprinsa intre 20 si 49 ani,
apreciind ca populatia tinara este destul de numeroasa, deci exista sufucienta forta de munca, dar inchiderea sau restructurarea substanfiala a locurilor de munca, genereaza imposibilitatea asigurarii unui trai decent. Se constata de asemenea un fenomen de imbgtranire a popuilatiei in localitiile Parches si Mineri, accentuat prin fenomenul de migrare a tineretului catre orase.
    Teritoriul administrativ al comunei Somova este in suprafata de 14.922 ha, din care 14.433 ha teren extravilan si 489 ha intravilan. Intravilanul existent la nivelul celor trei localitati componente ale comunei Somova este cel aprobat prin hotararea Consiliului Local al comunei, intravilan corelat cu limitele si suprafefele aflate in evidenfa Oficiului Judefean de Organizare a Teritoriului Agricol Tulcea.

    Cai de comunicatii
    Toate localitatile comunei Somova comunica cu restul teritoriului pe cale rutiera. Pe teritoriul localitatilor Mineri si Somova serpuieste drumul national DN 22, drum de importanta majora care leaga municipiul Tulcea de Galati si
Braila.
    Localitatea Parches este legata de resedinta de comuna prin DC 45, carosabilul acestuia fiind degradat s-a obtinut finantare, s-a intocmit proiectul si lucrarea va incepe in anul 2007.
    In intravilanul localitatilor, majoritatea o detin strazile si ulitele de pamant, mica parte aproximativ 7 km fiind pietruite.

    Acces la cai de telecomunicatii
    In localitatile Mineri si Somova exista telefonie fixa prin montarea de catre Directia Romtelecom a doua centrale moderne ce deservesc populatia acestor sate cu un numar de 207 abonati, unii dintre acestia fiind legati la internet.
    De asemenea, pe teritoriul comunei sunt amplasate trei statii de telefonie mobila Orange, Vodafone si Cosmorom, care deservesc multimea de abonati telefonici ai acestor firme din localitatile comunei precum si din imprejurimi.
    O mare parte dintre locuitori au antene parabolice care aduc in locuintele lor imagini clare din toate colturile lumii.
    De asemeni in Somova si Mineri firma CCC Blue Telecom din Galati a instalat sistemul de televiziune prin cablu cu numar insemnat de abonati.
   
    Baza sportiva
    Sportul in Somova are traditii, in anul 1957 se infiinteaza o echipa de volei pe langa, pe atunci, Exploatarea miniera Somova, care in anul 1965 era campioana judeteana, ajungand in faza pe tara. De asemenea, in anii 1972-1973 se infiinteaza o echipa de fotbal, care a jucat in campionatul judetean si care a dainuit in timp pana in prezent.
    Acum functioneaza sub denumirea de "National" Somova, al carei presedinte este domnul primar Nicolae Cosovei, antrenor fiind domnul Marcel Pascale, echipa care actualmente joaca in campionatul judetean.
    In vederea dezvoltarii acestui sport atat de popular si de iubit de marea parte a cetatenilor, la intrarea in localitatea Somova a fost amenajat un stadion pentru ca meciurile sa se desfasoare conform regulamentului. In cadrul scolii din localitatea Somova actioneaza o echipa de volei feminin, condusa de profesorul Stefan Simion. Tot pentru dezvoltarea sportului se construieste in cadrul scolii o sala de sport, cu toate dotarile, pentru ca tineretul, elevii comunei si se poata forma ca sportivi si oameni de nadejde ai tarii. Potentialul uman pentru dezvoltarea sportului in comuna Somova, tinand cont de faptul ca populatia este aproximativ tanara, este destul de mare si
speram ca eforturile domnului primar precum si cele ale unor consilieri sa dea roade pentru dezvoltarea si diversificarea acestuia.

    Targuri
    La acest capitol evidentiem piata infiintata in toamna anului 2003, unde in fiecare sambata se aduna o sumedenie de oameni din localitatile Somova, Mineri, Parches, Tulcea precum si din cele vecine, unii pentru a cumpara, altii pentru a vinde tot felul de produse agricole, zootehnice, industriale, alimentare care usureaza aprivizionarea cetatenilor, facandu-le astfel viata mai usoara.